YDS'YE DOĞRU HAZIRLANMA TEKNİKLERİ



YDS, derse düzenli katılımı ve disiplinli çalışmayı gerektiren bir sınavdır. Bu sınava hazırlanan herkes değerli zamanından kesinti yaparak belki de daha önce pek aşina olmadığı bir dilde hem de advanced (ileri) düzeyde bir sınava girmektedirler. Bu nedenle disiplini elden bırakmamak, sorumluluğumuzun ne olduğunu bilmek ve düzenli çalışmaya yeterince vakit ayırmak gereklidir. Ayrıca derslere düzenli katılım olmaksızın kaybedilen konuların ve soru çözümlerinin telafisi neredeyse imkansızdır. Kişinin kaçırdığı bir dersi kendi başına telafi etme olasılığını düşünmekten ziyade dersleri mümkün olduğunca kaçırmamak, bu sınava hazırlanırken uymamız gereken temel kurallardan birisidir.

Günlük en az 2 saat çalışma yapmak


YDS’ye hazırlanma süreci bir çok insan için bıkkınlık verici bir süreç olsa da gelecekte kazandıracakları bizler için daha çok ön plana çıkmaktadır ve bu sürece uyum sağlamak zorundayız.
Belki çalışmanızın ilk başlarında olmasa da birkaç hafta sonrasından itibaren günlük en az 2 saat
çalışılmalıdır. Bu süre YDS yaklaşırken ortalama 3-4 saate olmalıdır.

Kelime öğrenmek için bol okuma yapmak ve düzenli bir kelime defteri tutmak


İngilizce öğreniminde hemen hemen herkesin yakındığı ortak noktadır kelime öğrenimi. Şunu unutmamak gerekir: her bireyin öğrenim yöntemi farklıdır ve kişinin bu farklılığı yakalayıp bunun üzerine yoğunlaşması gerekir. Eş anlamlı kelime öğrenme, okuma yaparak kelime öğrenme, ezberleyerek kelime öğrenme, yazarak veya kelime kartlarıyla kelime öğrenme, vs. Bunlar arasında en kalıcı olarak eş anlamlı kelimelerle ve okuma yaparak kelime öğrenme ön plana çıkmaktadır. Çünkü sürekli görerek ve kullanarak öğrenme diğer yöntemlerden daha kalıcıdır. Bol okuma yapılması, güncel gazete ve dergilerin düzenli olarak takip edilmesi ve çıkmış paragraf sorularının çözülmesi bizlere oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca düzenli bir kelime defterinin tutulması (küçük bir not defteri ya da ajanda gibi) da öğrendiğimiz kelimelerin sürekli elimizin altında olmasını sağlayacaktır. Kelime defteri tutarken, kelimenin anlamı, eş anlamlısı ve mümkünse o kelimenin geçtiği cümle (veya sözlükten bulunacak bir cümle) deftere yazılmalıdır. 

Dilbilgisi konularını düzenli olarak kurs sonuna kadar tekrar etmek


Dilbilgisi konuları çoğu kişi tarafından pek önemsenmese de ve sadece okuma ağırlıklı çalışılması gerektiğine inanılsa da, aslında bu doğru değildir. Doğru olan şudur: ÖSYM artık okuma ve anlama sorularına daha çok ağırlık vermektedir. Ancak gramer bilgisi olmadan okuduğumuzu net ve düzgün bir şekilde anlayamayacağımızı unutmayalım. Bu nedenle çalışmanızın çok önemli bir bölümünü kapsamak zorunda olmasa da, çalışma döneminin sonuna kadar dilbilgisi konularını ara ara tekrar etmek ve bu konulardan düzenli soru çözmek gerekir.

Her gün en az 1 makale okumak


Belki de en az 2 makale dense yeridir diyebileceğimiz bir konu haline geldi okuma yapmak. Farklı konularla karşılaşmak hem kelime bilgimizi arttıracaktır hem de o tür konulara daha aşina olmamızı sağlayacaktır. Bazen hiç anlamadan sadece okumak da işe yaramaktadır. Bu teknik, kelime türlerini ve gramer yapılarını görmek, edatlı kelime yapılarına aşina olmak, bilinmeyen bir kelimenin anlamını çıkarım yapmak gibi konularda bizlere oldukça yardımcı olacaktır. YDS’ye yeni hazırlanan bir kişi ilk başlarda okuduğunu anlamakta zorlansa da bıkmadan ve sabırla çalışıldığı takdirde kısa zaman içerisinde karşılığını görmeye başlayacaktır. Eğer makale okumanın eğlence veren kısmı keşfedilirse okuma hızımız da artacaktır ve bıkkınlıktan uzaklaşmamızı sağlayacaktır.

Çeviri yapmak 


Çeviri yapmak da ayrı bir zevk işidir ve çeviri yapmanın sonucunda edindiğimiz anlama keyfi bizi YDS’ye çalışırken daha çok motive edecektir. Çeviri yaparken belki de yüzde yüz çeviriye gerek duyulmasa da yine de kendimizi zorlayıp maksimum düzeyde anlamaya gayret göstermeliyiz.

Her konuyla ilgili bol bol soru çözmek


Dilbilgisi yapıları anlaşıldıktan ve soru türlerine aşina olduktan sonra bol bol soru çözülmesi gerekir. Tek bir konu ya da soru türüyle ilgili soruları tek bir oturuşta çözmek yerine zamana yayarak farklı soru türleri çözmek daha etkilidir. Bu nedenle kitabımızdaki özgün ve çıkmış soruların yanı sıra iyi bir soru bankası kaynağı edinmek gerekir.

Çıkmış sorular çözmek


YDS için bir deyim vardır: en iyi soru çıkmış sorudur. ÖSYM’nin sorduğu soruların iyi analiz edilmesi, ne tarz soruların geldiğini az çok tahmin etmenizi sağlar. Özellikle 2010 yılı ve sonrası soruları detaylı bir şekilde çözmek ve aklımızda herhangi bir şüphe kalmayacak şekilde anlamak gerekir.

Deneme sınavları çözmek


YDS’ye girmeden önce mutlaka en az 10 adet deneme sınavı çözülmesi gerekir. Gerekli bilgi birikimi yapıldıktan sonra sınava son bir ay kala artık deneme sınavlarına başlanması gerekir.

Aşırı kaynaktan kaçınmak


Ve son olarak, çok fazla kaynak kullanmaktansa minimum miktarda kaynaktan maksimum yararlanmamız gerekir. Elimizdeki “YDS Gramer, YDS Soru Tipleri” ve “YDS Kelime Çalışması” kitaplarına ek olarak özgün bir veya iki soru bankası kitabı ve okuma kaynağı bizler için yeterli olacaktır.

0 Yorum

Yorum Gönder

Küfür ve argo kelimeler kullanmak yasaktır.
İmla kurallarına uyulmadığı takdirde yorum(lar) silinecektir.